Službeni dopisi

18. veljače 2024.

Dopis Pučkoj pravobraniteljici – Stanje primaljstva i primaljske skrbi u Republici Hrvatskoj

Hrvatska komora primalja uputila je dopis Pučkoj pravobraniteljici kako bi ju obavijestili o diskriminatornom položaju primalja (primalja srednje stručne spreme, primalja-asistentica/primaljskih asistenata, prvostupnika/ca primaljstva te magistra/i primaljstva) u zdravstvenom sustavu, a posebice po pitanju radnih mjesta i koeficijenata.

16. siječnja 2024.

Prijedlog Hrvatske komore primalja za Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti

Hrvatska komora primalja je u kolovozu 2023. imenovala člana (i zamjenika člana) Radne skupine za izradu IID Pravilnika o normativima i standardima za obavljanje  zdravstvene djelatnosti, no obzirom da radna skupina nije još održala niti jedan sastanak, HKP je pripremila svoj prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti te isti uputila Ministarstvu zdravstva.

15. prosinca 2023.

Pritužba HKP-a upućena EU komisiji

Poštovane članice Hrvatske komore primalja,

obzirom da je Europska komisija opomenula nekoliko zemalja da krše načelo proporcionalnosti u pogledu reguliranih profesija u svojim zemljama, među kojima je i Republika Hrvatska, ukazala se mogućnost da pred Europskom komisijom zagovaramo pitanje primaljstva. Naime, iako su informacije povjerljive i nismo sigurni o kojoj se profesiji raspravljalo, ova situacija se ukazala kao prilika da se primaljstvo stavi na dnevni red EU jer tada EU može zahtijevati od nacionalnih vlada da poboljšaju status primaljstva kako bi bili u skladu sa Direktivom EU o proporcionalnosti reguliranih profesija.

Načelo proporcionalnosti znači da bi primalje trebale moći samostalno obavljati svoj posao s istim opsegom prakse u svakoj zemlji EU-a. Znamo da je to u Republici Hrvatskoj problem i da primalje nemaju mogućnost obavljanja svih svojih kompetencija u punom smislu te riječi.

Stoga je Hrvatska komora primalja pripremila i poslala pritužbu Europskoj komisiji 21. studenog 2023. godine, a istu možete pročitati u prilogu ovog teksta.

8. studenoga 2017.

Dopis Pučke pravobraniteljice i Mišljenje Ministarstva zdravstva

Poštovani/e članovi i članice,

zbog učestalih upita članova i članica Komore koji su završili srednjoškolsko obrazovanje prije ulaska u EU a vezano za njihov položaj prema Zakonu o primaljstvu i Zakonu o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija u prilogu možete pročitati dopis zamjenice Pučke pravobraniteljice i službeno tumačenje Ministarstva zdravstva vezano za ovo pitanje.

11. studenoga 2016.

Dopis Ministarstva zdravlja – Načelo razumne prilagodbe u komunikaciji s osobama s invaliditetom

Ministarstvo zdravstva je, na mišljenje Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koja je primila česte pritužbe stranaka radi nemogućnosti ili otežane komunikacije osoba s raznim vrstama invaliditeta s medicinskim osobljem tijekom procesa liječenja, izdalo naputak u vezi primjene načela razumne prilagodbe u komunikaciji s osobama s invaliditetom.

7. rujna 2016.

Dopis Ministarstva zdravlja – Pripravnički staž i polaganje stručnog ispita

Hrvatska komora primalja je dana 7.9.2016. godine zaprimila tumačenje Ministarstva zdravlja vezano za obavljanje pripravničkog staža i polaganja stručnog ispita prvostupnica primaljstva. Tumačenje možete pogledati u nastavku.

  • DOPIS (pdf, 327.59 KB)
1 2 3 4

Upišite se na mailing listu
i putem e-maila primajte
najnovije obavijesti!