Izvještaji

15. travnja 2019.

Izvješće Hrvatskoj komori primalja – Posjet UKC Ljubljana i Univerza v Ljubljani – Zdravstvena fakulteta

Hrvatska komora primalja omogućila nam je stručno usavršavanje na Sveučilišnom kliničkom centru Ljubljana – Ginekološka klinika u periodu od 31.03. do 06.04.2019. godine u cilju stjecanja novih znanja i vještina iz područja primaljske skrbi.

Prvog dana posjeta srdačno nas je dočekala kolegica Nada Vigec. Nakon kraćeg upoznavanja odvela nas je do kolegice Urše koja nas je provela po cijeloj klinici, upoznavajući nas s načinom rada klinike, odjelnim primaljama, organizacijom rada, postojećim aparatima te je pustila kratku prezentaciju u sobi za jutarnje sastanke o njihovoj klinici za porode. Soba je opremljena CTG-om sa mrežnim karticama tako da liječnici na jutarnjim sastancima mogu pratiti CTG zapis u svim rađaonskim sobama. Aparat je kupljen donacijskim novcem. Nakon obilaska neonatološkog odjela koji je opremljen vrhunskom opremom, bankom humanog mlijeka i modernim operacijskim salama, naredna tri dana bile smo u rađaonici. Klinika godišnje ima oko 6.000 poroda. Kolegica Renata objasnila je kako imaju 11 soba za rađanje i 13 kreveta opremljenih sa modernim CTG aparatima i krevetima za rađanje. Sudjelovale smo u radu primalja, upoznavajući se tako s njihovim načinom rada, postojećim aparatima, jednokratnim medicinskim materijalom, pristupima primaljskoj skrbi u porođaju, mogućnostima obezboljenja u porodu.

Oduševila nas je opremljenost klinike, naročito uloga koju primalje imaju u brizi oko rodilje i uloga u samom porođaju. Dakle, primalje su stupovi rađaonice kod svih fizioloških porođaja. Porodničar ordinira DRIP na inicijativu primalje koja dalje sama regulira protok. Jedna primalja porađa, druga  asistira, liječnik samo pregleda posteljicu. Uz veliki obujam posla, u rađaoni vlada tiha, smirena i opuštajuća atmosfera što je bilo pozitivno za vidjeti. U fokusu zbivanja su rodilja i njezin partner, kao aktivni sudionici tog lijepog događaja, što potvrđuje pravi partnerski odnos primalje i budućih roditelja.

Još jedan, do tada nama nepoznat način rada i uloga primalje je odjel babinjača, na koji dolaze rodilje kod kojih je sve prošlo u najboljem redu, a i dalje o njima u potpunosti skrbi primalja, bez nadzora liječnika.

Trećeg dana posjetile smo Univerza v Ljubljani – Zdravstvena fakulteta, gdje nas je srdačno dočekala dr. Polona, profesorica koja nam je predavala na studiju primaljstva u Rijeci. Prikazala nam je prezentaciju o njihovom modelu studija primaljstva, zatim se diskutiralo o hrvatskom načinu studiranja i pohvalile smo se skorim otvaranjem diplomskog studija primaljstva u Rijeci.

Četvrti i peti dan obilazile smo i upoznavale se s načinom rada u ginekološkoj poliklinici, patologiji trudnoće, IVF i operacijskim salama.

Posljednji dan bile smo na kavi s kolegicama Nadom, Milicom i Uršom koje su nam kao uspomenu na obilazak Ginekološke klinike, UKC Ljubljana uručile knjigu „Rojstvo“.

Zahvaljujemo Hrvatskoj komori primalja što nam je omogućila ovakav način edukacije i stjecanja novih iskustava i znanja na području primaljske njege u takvoj eminentnoj klinici u Sloveniji.

Zahvaljujemo svim slovenskim kolegicama u UKC Ljubljana na lijepom dočeku, iscrpnom objašnjavanju i pokazivanju svojih odjela te pojašnjavanju svega što nas je zanimalo.

Posjet UKC Ljubljana bilo je jedno divno iskustvo u stjecanju novih spoznaja na području primaljstva, otvaranju novih vidika kao i novih poznanstva.

Đurđica Stokić, bacc.obs., mag.med.techn.

Monika Grgić, bacc.obs

Osvrt na stručni skup „Vratimo porođaj ženama-vaginalni porođaj nakon carskog reza (VBAC)“, koji se održao 09.03.2019. na Sveučilištu Sjever

Stručni skup Vratimo porođaj ženama: vaginalni porođaj nakon carskog reza (VBAC) održan 09. ožujka 2019. na Saveučilištu Sjever u Varaždinu.

Drugu godinu za redom poklonili smo ženama, primaljama, medicinskim sestrama, fizioterapeutima i ostalim zdravstvenim djelatnicima edukaciju pod nazivom Vratimo porođaj ženama: vaginalni porođaj nakon carskog reza (VBAC).

I opet smo napunili dvoranu Sveučilišta Sjever, interes je bio velik, došle su trudnice, žene s djecom, primalje, medicinske sestre, doule, fizioterapeuti… To je potvrda da nam svima treba fali ovakva vrsta edukacije, gdje će se na jednom mjestu naći sve zainteresirane strane, koje će kroz razgovor i diskusiju iznaći što bolji način da se pomogne ženama kako bi svoj porođaj učinile najljepšim doživljajem.

Čuli smo iskustva i primaljski pristup trudnicama koje su u prethodnoj trudnoći imale carski rez iz Ljubljane, Varaždina, Zagreba, Čakovca, Zaboka i Koprivnice. Uglavnom su pristupi rodilji slični u svima našim rodilištima, uglavnom je to pitanje komunikacije na relaciji liječnik-pacijentica, no iz diskusije je vidljivo da se u tom dijelu otvara širok obim poslova i za primalju. Pomogla su iskustva kolegica iz Ljubljane, koje su predstavile svoj pristup u edukaciji i informiranju žena koje su imale carski rez kroz svoj nacionalni program, u kojem je sve točno propisano: kojim se ženama preporuča vaginalni porođaj nakon carskog reza te informirani pristanak koji žene prolaze u trudnoći sa svojim primarnim ginekologom i prije porođaja sa primaljom i ginekologom u izabranom rodilištu. Njihovo je iskustvo dragocjeno i svakako će nam pomoći u budućem radu.

Kroz predavanja raznih stručnjaka čule smo s kojim se sve problemima žene susreću nakon carskog reza, koliko je to za neke žene stresno razdoblje te kako i na koji način im možemo pomoći da se suoče same sa sobom i razrješe iskustvo prethodnog porođaja, ali i što mogu raditi kako bi pripremile ožiljak od carskog reza za slijedeći porođaj.

Kroz diskusiju se je iskristalizirala potreba kvalitetne pripreme trudnice za VBAC, upoznavanje s primaljama iz svoje lokalne zajednice te uspostava dobre komunikacije s njima, odabir rodilišta jednako kao i odabir tečaja pripreme za porođaj koji će trudnice koje su imale prethodni carski rez ohrabriti da pokušaju roditi vaginalno. Na jednak način treba raditi s trudnicama koje su prethodno imale dva, čak i tri carska reza. Bilo je dobro i poučno čuti iskustvo majke koja je nakon prethodna tri carska reza u varaždinskom rodilištu rodila vaginalno.

Jednako je interesantan bio prijedlog  o povezivanju i okupljanju na nivou lokalne zajednice sa ženama koje su imale iskustvo carskog reza i VBAC-a te stvaranje podržavajuće okoline, na način   da se, po uzoru na američka iskustva, osnuju grupe podrške koje će ženama pružati emocionalnu i neosuđujuću podršku, mjesto gdje će se majke osjećati shvaćeno i poštovano.

To sve otvara razne mogućnosti primaljama u njihovom radu s trudnicama, rodiljama i babinjačama, kako u pripremi za porođaj, tako i u samom porođaju, ali i nakon njega. Ne bismo to smjele olako shvatiti. Žene nas trebaju, to javno govore svaki dan, a na nama je da im se približimo i pružimo korisne informacije i podršku kakvu one od nas u trudnoći, porođaju i babinju očekuju, trebaju  i moraju dobiti.

Erika Spirić bacc.obs., predsjednica PV Varaždinske županije

3. listopada 2016.

Paneuropski sastanak ICM-a

28. rujna 2015.

Izvještaj sa generalnog sastanka Europskog udruženja primalja održanog u Bukureštu od 24. do 26.09. 2015.

Prvi dan je Rumunjsko udruženje primalja organiziralo predavanja i druženje. Upoznali su nas sa stanjem u njihovoj državi i statističkim podatcima.

Izvještaj sa generalnog sastanka Europskog udruženja primalja održanog u Bukureštu od 24. do 26.09. 2015.

28. svibnja 2015.

KONGRES BABICA SRBIJE 9. – 10. svibnja 2015. godine, Beograd

Od 9. – 10. svibnja 2015. godine po prvi puta održan je  Kongres babica Republike Srbije u glavnom gradu Beogradu. Na Kongresu su, kao predavači, sudjelovali i predstavnici Crne Gore, Bosne i Hercegovine, te Hrvatske.

Kongres je obuhvaćao sve grane primaljstva, od ginekologije i ginekoloških postupaka sve do neonatologije, rađaonice te postporođajne skrbi.

Izbor tema, kao i sama predavanja, bila su vrlo raznolika i edukativna. Razgovaralo se o školovanju primalja, načinu vođenja poroda, primjenu novih i suvremenih metoda vođenja poroda te pristupa trudnicama, rodiljama i babinjačama. Ujedno se govorilo i o njezi novorođenčeta, baby friendly programu, primjeni i učestalosti epiziotomije kod porođaja te o inicijativi „Rodilište prijatelj djece“.

Dan 1.

Nakon službenog svečanog otvorenja Kongresa uslijedio je kratki uvod u povijest obrazovanja primalja u Srbiji te osvrt na primaljstvo u Hrvatskoj i implementaciju ICM globalnih standarda obrazovanja primalja.

U nastavku kongresa prezentirana su rodilišta iz Pule, Podgorice i Beograda. Kroz izlaganje kolegica primalja upoznati smo s ulogom primalje u rodilištu, prevenciji karcinoma vrata maternice, spolno odgovornom ponašanju mladih, fiziološkoj adaptaciji te patološkim stanjima bubrega u trudnoći. Govorilo se i o maloljetničkoj trudnoći, seksualnosti adolescenata u  školama, ishrani trudnica i babinjača, alternativnom načinu rađanja, smanjenju porođajnih bolova, epiziotomiji, tiroidnoj funkciji u trudnoći te kirurškim bolestima u trudnoći. Predavanje pod nazivom „Trudnoća i porođaj kod trudnica sa dijabetesom“ bilo je popraćeno prikazom slučaja.

Dan 2.

Početak drugog dana Kongresa započeo je predavanjem o  školi roditeljstva te o fizičkoj i psihofizičkoj pripremi za trudnice u kojima su spominjane uloge fizioterapeuta te vježbe pilatesa kao sastavni dio tih priprema.

U nastavku se govorilo o ulozi primalje kod izvanmaternične trudnoće, amniocentezi, prijevremenom porođaju te o epiduralnoj analgeziji.

Posebnost drugog dana Kongresa bile su prezentacije poput: položaja u rađanju, porođaja u kadi te uloga primalje kod sprečavanja epiziotomije. Bilo je tu još mnogo tema koje su vezane uz njegu novorođenčeta, njegu babinjače nakon carskog reza, postporođajnu depresiju i reanimaciju novorođenčeta.

Nakon završetka drugog dana Kongresa krenuli smo u obilazak “Porodilišta KBC Zvezdara” u pratnji kolegica primalja iz Beograda.

S obzirom da KBC Zvezdara nosi titulu Baby friendly bolnice ostali smo malo zatečeni kada smo, obilaskom iste, uočili promotivne materijale tvrtki koje proizvode nadomjesnu hranu za novorođenčad.

Tijekom ova dva dana druženja zaključile smo da postoji nužnost za promjenama unutar primaljstva kao struke  ne samo u Hrvatskoj već i unutar Republike Srbije.

Sama organizacija rada i ovlasti koje proizlaze iz struke primalje u Beogradu ne razlikuje se od rada primalja u Hrvatskoj.

Zajednički cilj ovog kongresa bio je spoznati i osnažiti suvremeni pristup trudnicama, rodiljama i babinjačama kao i suvremeni pristup samom činu rađanja.

Moram napomenuti, te ujedno čestitati kolegama na izvrsnoj organizaciji samog Kongresa, odabiru tematike i prezentiranju istih. Bilo je uistinu iznad svih očekivanja.

Ana Miškov, primalja

KONGRES BABICA SRBIJE 9. - 10. svibnja 2015. godine, Beograd

3. studenoga 2014.

Izvještaj sa sastanka EMA-e, Tallinn, ESTONIA, 26. – 27. rujna 2014.

Ovogodišnja Skupština EMA-e (Europsko udruženje primalja) održana je u Tallinnu od 26.do 27. rujna u organizaciji Estonske udruga primalja. Predsjednica EMA-e Mervi Jokinen u svoje osobno ime i ime Izvršnog odbora na samom početku zahvalila je organizatorima sastanka i istaknula vidljivost velikih promjena u primaljstvu njihove zemlje u odnosu na2007. godinu kada su također bile domaćinima sastanka EMA-e.

Izvještaj sa sastanka EMA-e, Tallinn, ESTONIA, 26. - 27. rujna 2014.

9. srpnja 2014.

ICM 30TH TRIENNIAL CONGRESS, 1-5. 6. 2014. PRAG – Izvještaj

U češkoj prijestolnici, prelijepom Pragu, od 1. do 5. lipnja,održan je Svjetski kongres primalja. U organizaciji ICM-a, ovaj se Kongres održava svake treće godine u drugom gradu, na drugom kraju svijeta. Dojmljivo je bilo baš sve, od samog dolaska, svečanosti otvorenja, prijava, društvenih događanja organiziranih za primalje, kao i predavanja koja su se održavala u dvadesetak dvorana istovremeno.

ICM 30TH TRIENNIAL CONGRESS, 1-5. 6. 2014. PRAG - Izvještaj

6. prosinca 2013.

Izvještaj sa Konferencije „Midwifery today“

Međunarodna konferencija „Midwifery today“, pod naslovom „Autonomous Midwifery: The Key to the Future”, održana je od 30. listopada do 3. studenog 2013. godine u Blankenberge-u, u Belgiji.

18. studenoga 2013.

IZVJEŠĆE ”The ancient wisdom and modern science of childbirth” 2nd international birth conference, Laško, Slovenija 7.-10.11.2013.

Ispred Hrvatske komore primalja konferenciji su prisustvovale Barbara Finderle, Iva Podhorsky-Štorek, Marijana Ivančić i Mirjana Mate-Ello.

Program konferencije je obuhvaćao predavanja i radionice koje su vodile međunarodno poznate primalje Carol Gautchi, Jan Tritten i Eneyda Spradlin-Ramos, te slovenske kolegice, doule i stručnjaci iz drugih područja vezanih za trudnoću i porođaj.

Teme predavanja i radionica su bile raznolike i svatko si je prema vlastitim željama za novim spoznajama izabrao neke od ponuđenih dodatnih radionica

Predavanja

 • Razdoblje prije poroda
 • Vjerovanje u sebe i vjerovanje u porod
 • Moderna znanost u porodu
 • Drevna mudrost poroda
 • Prvi sat nakon poroda

Radionice

 • Homeopatija u trudnoći, porodu i nakon poroda
 • Liječenje pomoću Bach Flower metode
 • Uloga partnera na porodu
 • Kangaroo Care
 • Koristi nosiljki na dijete
 • Odakle strah od poroda dolazi

Osim novih spoznaja dobivenih na predavanjima ovakva događanja doista povezuju primalje, pomažući da se svi prisjetimo da fiziološki porođaj nije medicinska intervencija nego normalni životni događaj u kojem smo mi samo u ulozi promatrača i pomoći ženi koja rađa.

U svakom slučaju, bila je to edukacija s koje smo se vratile pune dojmova, s novim saznanjima o drevnoj mudrosti koja se iz prakse nepravedno izbrisala.

7. srpnja 2013.

Izvještaj – Drugi globalni simpozij primaljstva

U nastavku možete pročitati Izvještaj i zaključke sa drugog globalnog simpozija primaljstva Jačanje kvalitete primaljske brige: Stvaranje napretka, rješavanje izazova koji je održan 26 – 27. svibnja 2013., Kuala Lumpur, Malazija.

28. svibnja 2013.

European Perinatal Health Report 2010

U nastavku možete preuzeti Izvještaj za 2010.

1 2 3

Upišite se na mailing listu
i putem e-maila primajte
najnovije obavijesti!