Pritužba HKP-a upućena EU komisiji

By 15. prosinca 2023.Obavijesti

Poštovane članice Hrvatske komore primalja,

obzirom da je Europska komisija opomenula nekoliko zemalja da krše načelo proporcionalnosti u pogledu reguliranih profesija u svojim zemljama, među kojima je i Republika Hrvatska, ukazala se mogućnost da pred Europskom komisijom zagovaramo pitanje primaljstva. Naime, iako su informacije povjerljive i nismo sigurni o kojoj se profesiji raspravljalo, ova situacija se ukazala kao prilika da se primaljstvo stavi na dnevni red EU jer tada EU može zahtijevati od nacionalnih vlada da poboljšaju status primaljstva kako bi bili u skladu sa Direktivom EU o proporcionalnosti reguliranih profesija.

Načelo proporcionalnosti znači da bi primalje trebale moći samostalno obavljati svoj posao s istim opsegom prakse u svakoj zemlji EU-a. Znamo da je to u Republici Hrvatskoj problem i da primalje nemaju mogućnost obavljanja svih svojih kompetencija u punom smislu te riječi.

Stoga je Hrvatska komora primalja pripremila i poslala pritužbu Europskoj komisiji 21. studenog 2023. godine, a istu možete pročitati u prilogu ovog teksta.