Zajedništvo rodilja i primalja jače je nego strah od korone – iskustvo rada primalje Slobodke Arsove u doba koronavirusa

By 8. travnja 2020.6 srpnja, 2020Blog

Slobodka Arsova primalja je koja radi već 35 godina. Radni staž provela je u rađaoni, a iako je stekla veliko iskustvo u svakodnevnom radu s trudnicama i rodiljama, situacija u kojoj je proglašena pandemija nova je i nepoznata za nju. Primalja Slobodka radi u Puli. U zgradi u kojoj je rodilište u Puli trenutno su odjeli za pacijente oboljele od COVIDa-19,ali uskoro će se rodilište, rađaona i pedijatrija preseliti u novu bolnicu koja je dosada bila u izgradnji. Iako trudnice i rodilje nemaju razloga za strah niti sada jer su ulazi na odjele odvojeni, a zdravstveno osoblje sada više nego ikada koristi rukavice i zaštitne maske, prema riječima primalje Slobodke, smanjit će se psihološki strah žena koje idu roditi jer će znati da idu u bolnicu gdje nema oboljelih od COVID-a 19.

Primalja Slobodka kaže kako do sada nisu imali slučaj trudnice koja ima koronavirus, ali ukoliko dođe do takve situacije, imaju razrađen plan na razini odjela i na razini bolnice te zdravstveno osoblje ima smjernice kako se trebaju kretati, gdje trebaju ići i kako se obući. Kaže kako primjećuje strah kod žena koje dođu roditi, što smatra u potpunosti normalnim, ali i da se osjeti puno veće zajedništvo među trudnicama i primaljama.

„Zbog situacije s koronavirusom na porodu nije dozvoljena uobičajena pratnja (suprug, partner, mama, sestra ili neka druga osoba od povjerenja). Vidi se da su rodilje zbog toga žalosne, ali mislim da su psihički jače i spremnije. Mi primalje im nastojimo što više olakšati, više smo s njima, ne puštamo ih da budu same, a one su fokusiranije i koncentriranije na ono što im mi govorimo i na upute koje im dajemo. Puno više slušaju, surađuju, okrenute su u potpunosti sebi i djetetu koje rađaju.“, priča primalja Slobodka o pozitivnim promjenama u ovom vremenu.

Opisala je i kakva atmosfera trenutno vlada u pulskoj rađaonici. „Želimo omogućiti rodiljama da imaju kontakt sa svojim najdražima unatoč tome što nemaju pratnju na porodu. Zato im odmah nakon poroda damo mobitel da se čuju video pozivom s očevima djeteta. One onda znaju euforično vikati na telefon: „Evo, prije minutu sam rodila, gle kako sam dobro!,“, a očevi s druge strane ostanu u šoku, pitaju ih kako onda već mogu držati mobitel u ruci. Zatim zovu ostatak obitelji, mame, tate, sestre… Stave ih na zvučnik i zajedno se vesele. Po rađaonici se sada zna sve oriti jer su svi na zvučnicima, čuju se vriskovi sreće. Sve je toliko emotivno… Evo, idu mi suze na oči kada to pričam“, emotivna priča primalja Slobodka, dodajući kako je i zajedništvo među cijelim osobljem u bolnici sada veće.

Primalja Slobodka smatra da je ovo razdoblje u kojem bi se trebalo preispitati da se primaljstvo makne iz institucija i da se počne više razmišljati o mogućnosti poroda kod kuće. Građanima, a naročito trudnicama, sada se svakodnevno šalje poruka #ostanidoma jer je doma najsigurnije. Zbog toga sve više trudnica ne želi napustiti sigurnost vlastitog doma kada krenu trudovi, pa istražuje mogućnosti poroda kod kuće. „Od 10 žena 9 ih razmišlja o porodu kod kuće, barem prema mojem iskustvu koje imam u radu, između ostalog u udruzi primalja iz Istre“, kaže primalja Slobodka i također ističe kako smatra da je sada idealna prilika da žene traže primaljsku skrb tijekom cijele trudnoće i za vrijeme poroda, za koju su primalje kvalificirane, a žene tu skrb u ovim izazovnim vremenima još više prepoznaju i cijene.

 

#upoznajprimalje #godinaprimalja2020 #Midwives2020