Obavijest članicama i članovima HKP

By 20. travnja 2016.7 svibnja, 2020Obavijesti

Poštovane kolegice,
iznimno nam je drago obavijestiti Vas o sastanku Predsjednice Hrvatske komore primalja, gđe. Barbare Finderle sa Predsjednicom Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora, gđom. dr. sc. Ines Strenja-Linić, dr. med. održanom 18.04.2016. godine  u Rijeci.

Na sastanku je Predsjednica Komore primalja, Barbara Finderle iznijela probleme i poteškoće s kojima se trenutno borimo te idejama i planovima na kojima radimo u svrhu promicanja ugleda naših članica i struke, a prije svega u svrhu ostvarivanja prava po ugledu na ostale EU zemlje čija smo članica.

Najvažnije stavke spomenute u razgovoru odnose se na neusklađenost Zakona o zdravstvenoj zaštiti sa Zakonom o primaljstvu i Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnost a koji nam trenutno onemogućuju samostalno obavljanje primaljske skrbi kroz sve stupnjeve zdravstvene zaštite.

Također se govorilo o potrebi za implementacijom primaljske dokumentacije koja je kao projekt već spremna i čeka odobrenje MZ-a.

Unutar same inicijative Mother Friendly Hospital (MFHI) govorilo se o potrebi zapošljavanja primalja na primaljskim radnim mjestima,  potrebi da se osigura kontinuirana primaljska skrb, mogućnosti otvaranja porodnih soba gdje bi o rodiljama sa niskim rizikom trudnoće skrbile prvostupnice primaljstva.

Razgovaralo se o potrebi za kontinuiranom primaljskom skrbi za žene; od planiranja trudnoće do kraja babinja odnosno skrb za majku i novorođenče do djetetovog 42 dana života.

Iskreno se nadamo pozitivnom pomaku te kontinuirano na tome radimo.

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, gđa. dr. sc. Ines Strenja-Linić, dr. med. pokazala je interes i volju pomoći primaljama kao i svim ženama u ostvarivanju svojih prava te ovom prilikom pozdravljamo njezinu inicijativu te se veselimo suradnji.

S poštovanjem,

Hrvatska komora primalja

Obavijest članicama i članovima HKP