Čestitamo prvim prvostupnicama primaljstva!

By 15. veljače 2013.Iz medija

PRIMALJA S DIPLOMOM MARIJA ŽUNIĆ IZ RIJEČKOG RODILIŠTA ULAZI U POVIJEST PORODNIŠTVA
Najljepše je pomoći da na svijet dođe novi život. Logično je da prve primalje s diplomom dolaze upravo s riječkog Medicinskog fakulteta, jer je u Rijeci 1786. godine osnovana prva primaljska škola u Hrvatskoj
 
Marija Žunić na svom svakodnevnom poslu, u sobi s inkubatorima
Da je dobro educirana i stručna primalja jedna od najvažnijih karika uspješnog poroda, osim većine majki, spremno će priznati čak i većina liječnika porodničara. Primalja riječkog rodilišta Marija Žunić jedna je od zasad malobrojnih koja će za svoju stručnost dobiti fakultetsku potvrdu čime se ovaj poziv i kod nas napokon izjednačuje s ostalim zvanjima u medicinskoj struci. Obranom završnog rada pod naslovom »Stavovi primalja u Hrvatskoj o primarnom oživljavanju prijevremeno rođene novorođenčadi«, Marija Žunić u ponedjeljak bi trebala postati prva primalja riječke Klinike za ginekologiju i porodništvo s fakultetskom diplomom. Ova riječka primalja uz još pet kolegica iz drugih hrvatskih bolnica, pripada prvoj generaciji prvostupnica primaljstva u povijesti hrvatskog porodništva koje su ovaj stručni studij upisale 2007. godine na riječkom Medicinskom fakultetu.
Dodir je važan Primalja Marija Žunić broji više od 20 godina staža u zdravstvu, a na Kliniku za ginekologiju i porodništvo Kliničkog bolničkog centra Rijeka došla je 1991. godine zatvaranjem Ortopedske bolnice Kraljevica. Ubrzo po dolasku počela je raditi na Odjelu neonatologije gdje radi i danas, te iako ne obavlja posao u rađaonici, dobro zna koliko je predanosti i stručnosti potrebno u radu s tek rođenom djecom. – Primaljstvo je krasan, divan posao za onoga tko ga voli. Osoba koja voli ovaj posao, zna da nije pogriješila u svom odabiru svaki put kad se dijete rodi jer nema ljepše stvari nego pomoći da na svijet dođe novi život, naglašava Marija Žunić.
Mogućnosti zaposlenja I u nas sve prisutniji trend, želja majki za porodom kod kuće, jedno je od potencijalnih budućih radilišta primalja s diplomom. Iako Hrvatska za ovaj oblik poroda nema potrebnu zakonsku regulativu, kao i neophodnu zaštitu od rizika, ulazak u Europsku uniju otvorit će put za realizaciju poroda kod kuće, a time i tržište rada za obrazovane primalje. – U okviru studija imale smo priliku čuti i predavanja kolegica iz Slovenije koje smatraju da je diploma primalje praktički radna dozvola koja vrijedi u cijeloj Europskoj uniji, gdje s ovom diplomom primjerice možemo obavljati i porod kod kuće i taj posao naplatiti.
Trogodišnji studij joj je, kako kaže, puno pomogao u poslu na Neonatologiji jer je koncipiran na novim spoznajama i primjerima struke. Raditi s djecom male porođajne težine, kakva se na njezinom odjelu često susreću, nije uvijek lako, posebno ako se ima na umu da u radu s novorođenčadi uvijek treba uzeti u obzir i roditelje. – Shvaćam strah roditelja jer ni meni u počecima rada ovdje nije bilo posve svejedno raditi s tako majušnom novorođenčadi. Zato na Neonatologiji neprestano potenciramo da roditelj što više dodiruje svoje dijete, kao Rodilište prijatelj djece potičemo dojenje, čak i u situacijama kad majka nema mlijeka, samo da bi se što prije ostvario taj kontakt koji novorođenčetu znatno pomaže u razvoju, kaže Žunić koja u svojoj karijeri kao novorođenče najmanje porođajne težine pamti jedno dijete koje je rođeno sa 620 grama.
Ciljani studij
Inače, u hrvatskim je rodilištima zaposleno oko 2.000 primalja koje godišnje zajedno obave oko 42.000 poroda. Činjenica da prve primalje s diplomom dolaze upravo s riječkog Medicinskog fakulteta, čini se logična kad se uzme u obzir da je u Rijeci 1786. godine osnovana prva primaljska škola u Hrvatskoj, a Zagreb je istu školu dobio tek stotinu godina kasnije. Suvremenu povijest primaljstva obilježili su pak prekidi kontinuiranog srednjoškolskog obrazovanja primalja, a na inizistiranje struke i liječnika ginekologa ono se danas najčešće odvija povremeno, sukladno potrebama lokalnog zdravstva.
Prodekanica za stručne studije na Medicinskom fakultetu prof. dr. Daniela Malnar ističe da je Studij primaljstva osmišljen ciljano za primaljsku struku, pri čemu je težište na specifičnim problemima žena od pretkoncepcijskog razdoblja do menopauze.
Barbara ČALUŠIĆ
Izvor: Portal Lokalni Patrioti Rijeka – objavljeno 13.11.2010. http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/forum/viewtopic.php?f=71&t=685&p=17028