Ina May Gaskin dobitnica Nagrade za pravi životni put

By 15. listopada 2011.Iz medija

Biografija
Ina May Gaskin rođena je 8. ožujka 1940., a prvo primaljsko iskustvo imala je 1970. godine kad je prisustvovala i asistirala pri porodu u školskom autobusu na jednoj od predavačkih turneja svojeg supruga Stephena po sveučilištima i crkvama. To iskustvo inspiriralo ju je da se posveti studiju primaljstva kao načinu promoviranja izbora u porodu za žene u svojoj zemlji, zemlji gdje u 20. stoljeću primaljska struka samo što nije izumrla. Vodeći porodničari u to vrijeme nisu smatrali primaljstvo potrebnim ponajprije zbog financijske dobiti koju za bolnice, osiguravajuća društva i farmaceutsku industriju omogućavaju medikalizirani porod i visoka stopa carskih rezova. Mnogi su se oglušili na potrebe žene i djece u svoju korist.
Primaljski centar „Farma“
Sa snažnom motivacijom da postane primalja u zemlji koja nije nudila mogućnosti za takav vid obrazovanja, gđa Gaskin je 1971. godine utemeljila Primaljski centar „Farma“ (The Farm). Centar je bio nadaleko poznat 1970-ih godina kao mjesto gdje se prakticira i uči autentično primaljstvo. Početkom 1970-ih postotak carskih rezova u SAD-u bio je oko 5%, dok je u Primaljskom centru „Farma“ bio 1,7%.  Godine 2005. postotak carskih rezova u SAD-u dostigao je visokih 30%, dok je u Centru i dalje bio oko 2%, iako su se u tom centru rodili mnogi blizanci, djeca rođena na zadak i djeca čije su majke imale više od šestoro djece.
Dostignuća u učenju i aktivizmu
Kroz sve je ove godine gđa Gaskin prisustvovala na oko 1200 nemedikaliziranih poroda, a skupa sa svojim suradnicima na više od 3000.  Njezin rad i znanje desetljećima su vodili obrazovanje u primaljstvu i sačuvali znanje koje je uglavnom bilo zaboravljeno u tehničko doba poroda.  Njezin Gaskin manevar (Gaskin Maneuver), porodničarski hvat koji je naučila od tradicionalne primalje u Gvatemali, sada se uči u cijelom svijetu. Video snimke poroda pomogle su joj da promovira svoje tehnike za prevenciju dugotrajnih poroda i rutinskih epiziotomija te za uspješne porode blizanaca i djece za zadak.
Više od deset godina gđa Gaskin je vodila kampanju za promoviranje svijesti o opasnostima korištenja farmaceutskog lijeka Cytotec (generički naziv misoprostol) za induciranje trudova.  Članak koji je napisala za internetski časopis Salon.com 2000. godine bio je razlogom da je proizvođač tog lijeka G.D. Searle napisao pismo svim sudionicima skrbi za trudnice i upozorio na opasnosti od korištenja tog lijeka za trudnice.
Postaviti standarde za primaljstvo i materalnu skrb
Godine 1982., prepoznajući potrebu za visokim standardima u primaljskom radu i obrazovanju, gđa Gaskin je postala jedna od osnivača Udruženja primalja Sjeverne amerike (Midwives Alliance of North America – MANA,). Radila je u Upravnom odboru MANA-e od 1982. do 2002. godine te bila predsjednica šest godina. Iz MANA-e su kasnije nastali Vijeće za obrazovanje i ovlaštenje u primaljstvu (Midwifery Education and Accreditation Council – MEAC), te Registar primalja Sjeverne Amerike (North American Registry of Midwives – NARM), organizacija koja je kasnije pokrenula nacionalno certificiranje za američke primalje utemeljeno na kompetencijama. Ti događaji poslije su pripomogli u donošenju zakona koji priznaju NARM-ovu kvalifikaciju u primaljstvu u više od polovice saveznih država. Gđa Gaskin i njezine kolegice uključene su u taj proces već više od 25 godina. Godine 2009. gđa Gaskin je dobila počasni doktorat Sveučilišta Thames Valley u Londonu.
Trenutačna glavna područja rada
Godine 2011. glavne su misije Ine May Gaskin bile:

Projekt „Poplun“ za sigurno majčinstvo (The Safe Motherhood Quilt Project), poplun sačinjen od raznih kvadratića tkanine od kojih svaki sadrži ime žene koja je umrla u porodu u SAD-u od 1982. Cilj je projekta da se osvještavanje na nacionalnoj razini i želja da se napravi prvi korak u smanjenju trenutačno rastuće stope materalne smrti i to tako da se izradi jedinstven, obavezan sustav za izvještavanje, klasificiranje i brojanje smrti majki u SAD-u te analiziranje razloga smrti.
Informacijska kampanja namijenjena ženama, primaljama, medicinskim sestrama i liječnicima o mogućim nuspojavama (materalna i fetalna smrt) korištenja misoprostola za induciranje poroda.
Poučavanje: gđa Gaskin održavala je predavanja liječnicima i primaljama u raznim dijelovima SAD-a, u Argentini, Kanadi, Meksiku, Brazilu, Kostarici, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Islandu, Njemačkoj, Švicarskoj, Izraelu, Italiji, Austriji, Francuskoj, Nizozemskoj, Sloveniji, Rusiji, Mađarskoj, Češkoj, Španjolskoj, Australiji, Novom Zelandu te Japanu.
Gđa Gaskin također promovira dojenje te se bori protiv bolničkih rutina koje nepotrebno odvajaju novorođenčad od majki te protiv puritanskih razmišljanja koja obeshrabruju žene da doje. U nekim državama u SAD-u vrlo je neobično vidjeti da žena doji u javnosti, a nekim majkama se prijeti uhićenjem za dojenje u javnosti.

 Knjige i publikacije
Godine 1975. knjiga gđe Gaskin „Duhovno primaljstvo“ (Spiritual Midwifery) vrlo je brzo rasprodana i postala je svojevrsna biblija kućnog poroda i primaljstva usredotočenog na ženu.  Knjiga je prevedena na nizozemski, njemački, danski, ruski i španjolski te je uvjerila velik broj žena da o porodu razmišljaju bez straha te s uvjerenjem da su tijela većine žena još uvijek savršeno spremna za rađanje. Nedavne knjige uključuju „Priručnik Ine May o porodu“ (Ina May’s Guide to Childbirth, 2003.), „Priručnik Ine May o dojenju“ (Ina May’s Guide to Breastfeeding, 2009.) te „Porod je važan: Manifest jedne primalje“ (Birth Matters: A Midwife’s Manifesta, 2011.). Ina May Gaskin također je sudjelovala u antologiji američkih primalja koje su bile pionirke u povratku te profesije u SAD-u koja se zove „U tim rukama: Mudrosti primalja“ (Into These Hands: Wisdom from Midwives, 2011.).
Izvor: Portal  Roditelji u Akciji – Roda hr. – objavljeno 14. listopada 2011.http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=124&Tekst2ID=&Show=2933