Prehrana i reprodukcija

By 19. veljače 2023.Blog
Prehrana i reprodukcija

Prehrambene navike i uopće način življenja znatno doprinose očuvanju našeg zdravlja. Prehrana je jedan od najvažnijih vanjskih utjecaja na plodnost koji možemo kontrolirati. Znanstveno je dokazano da način prehrane žene prije i tijekom trudnoće utječe na plodnost te tijek i ishod trudnoće. Brojne su se znanstvene studije bavile utjecajem prehrane i načina života na plodnost. Iako nutritivne intervencije neće spriječiti ili izliječiti neplodnost kod svih parova, vrijedi pokušati jer se radi o jeftinom i često podcijenjenom rješenju. Neplodnost izazvana nutritivnim čimbenicima često je povezana s promjenama u sintezi i aktivnosti hormona ili kvaliteti sperme.

Estrogen je hormon koji igra glavnu ulogu u reprodukciji žene. Nastaje na dva mjesta u organizmu, u jajnicima i u masnom tkivu. Visoke ili niske razine masnog tkiva te sklonost prema gomilanju masnog tkiva oko struka utječe na sintezu estrogena. Žene normalne tjelesne mase lakše ostvaruju trudnoću nego pothranjene odnosno pretile. Pretilost utječe i na plodnost muškaraca. Pretili muškarci proizvode manje sperme koja sadrži veći broj abnormalnih spermija. Pretilost se povezuje s povećanim brojem mutacija DNA u spermijima što može umanjiti plodnost.

U današnje vrijeme povećana je zabrinutost potrošača za zdravlje i sigurnost hrane te pojavu bolesti kao posljedicu, a sve izazvano brojnim incidentima s hranom koji su prisutni posljednjih godina.

Zna se da dodaci hrani mogu biti modulatori hormonalnog i imuno sustava. Specifični dodaci hrani poput dijetetskih lipida i neškrobnih polisaharida imaju učinak na proliferaciju stanica. Poznat je učinak fitoestrogena i njihovih analoga, kao i učinak hrane na endogenu sintezu prolaktina i laktaciju. Egzogeni faktori u hrani koji djeluju na reprodukcijske procese poput teških metala, pesticida, bojila, začina, dioksina i nekih drugih dodataka hrani smanjuju učinkovitost imunosustava u čovjeku te izazivaju trenutačne alergije reakcije izazvane IgE. Posebnu pažnju javnosti izazvala je studija u kojoj je dokazano kako kokteli bojila: Sunset yellow (ci15985), Carmoisine (ci M720), Tartrazine (ci 470005) i Allura red (ci 16035) u kombinaciji s konzervansom natrijevim benzoatom izaziva hiperaktivnost i druge poremećaje ponašanja kod djece. Ova bojila spadaju u azo skupinu, upotrebljavaju se u prehrambenoj industriji i mogu se naći u slatkišima i napicima, kao i u gelovima za tuširanje, šamponima i sapunima.

Istraživanje koje je provedeno na stanicama miševa pokazalo je kako bojilo Sunset yellow FCF ima genotoksičan učinak, koji se manifestira u povećanoj učestalosti homologne rekombinacije sestrinskih kromatida u stanicama koštane srži, pojavi kromosomskih aberacija somatskih i zametnih stanica, povećanju morfoloških abnormalnosti spermija i pojavi fragmentacije DNA.(11) Nedostatak nekih minerala može se negativno odraziti na reprodukcijsko zdravlje. Poznato je da je sterilitet kod obaju partnera ponekad uzrokovan manjkom mangana. Mangan pomaže produkciju spolnih hormona kod obaju partnera. Kod muškaraca primijenjen u kombinaciji s vitaminom C, kalcijem i magnezijem efikasno neutralizira aglutinaciju spermija i povećava broj pokretnih spermatozoida. Magnezij ima važnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima. Ima ulogu kofaktora u proizvodnji energije ATP-a, bitan je kod metabolizma glukoze, kod trudnica smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prijevremenog poroda. Nedostatak magnezija izaziva poremećaj spavanja, grčeve u nogama, slabost, uznemirenost, depresiju te poremećaj srčanog ritma. Odrasla osoba ima potrebu za magnezijem 350 mg dnevno. Ako postoji potreba za nadoknadom, najbolje je uzimati magnezij u organskom obliku kao citrat.laktat.glukonat.

Autorica: Marija Jovanović bacc.obs.