Uloga instrumentarke prije i u tijeku MIKZ

By 1. veljače 2023.5 veljače, 2023Blog

Minimalno invazivni zahvat LLETZ (Large Loop Excision of the Transformation Zone) kratka je, ali zahtjevna operacija koja od instrumentarki zahtijeva kvalitetnu i detaljnu pripremu pacijentice i instrumentarija, opreme i uređaja te potrošnog materijala. Pacijentica je tijekom zahvata u lokalnoj analgeziji, stoga kao tim ostvarujemo suradnju  razgovorom, podrškom i jasnim uputama o tome što se događa tijekom zahvata i što u kojem koraku radimo.

Instrumentarke tijekom zahvata imaju različite zadatke; tzv „sterilna“ instrumentarka priprema potrebne instrumente na sterilnom stoliću za instrumentiranje i asistira liječniku kod zahvata, dok „slobodna“ instrumentarka ima zadatak komunicirati s pacijenticom i smjestiti je u pravilan položaj, asistirati „sterilnoj“ instrumentarki i liječniku te nadzirati potrebnu aparaturu tijekom zahvata.

Svi koraci u ovoj operaciji događaju se u brzom nizu te zahtijevaju dobru pripremu, točnost, konciznost, te dobro poznavanje raspoloživog instrumentarija.

Zahvat se izvodi monopolarnom strujom, stoga znanja i vještine instrumentarki moraju obuhvaćati uporabu, kontrolu i održavanje generatora jednako kao i ostale opreme potrebne za uspješno izvođenje zahvata. Osim ispravno izvedenog zahvata, iznimno nam je stalo do zadovoljstva pacijentice uslugom i liječenjem.

Ovaj cilj ostvarujemo humanim i individualnim pristupom, kao i partnerskim odnosom s pacijenticom koja je uključena u svaki korak prije, tijekom i nakon operacije.

Autorica: Iva Podhorsky Štorek