Iskustvo rada primalje Marijane Ivančić u doba koronavirusa

By 24. travnja 2020.6 srpnja, 2020Blog

„Stresno je što kao zdravstveni djelatnici ne znamo s kime svakodnevno dolazimo u kontakt, uvijek postoji mogućnost da se zarazimo, a onda bolest možemo donijeti doma, svojoj djeci, roditeljima, obitelji… S tim strahom zdravstveni djelatnici žive uvijek, ali posebno je to naglašeno sada.“, kaže primalja Marijana Ivančić o svojim osjećajima u vrijeme koronavirusa. Marijana, koja živi i radi u Vukovaru,  ističe kako je najvažnije ostati pozitivan u cijeloj ovoj situaciji.

„Držimo se svih higijenskih standarda kao i uvijek, malo smo više na oprezu nego inače, ali nema više tolike napetosti kao prije mjesec dana kada smo neprestano gledali vijesti, pratili iz sata u sat koliko ima zaraženih… Mi moramo zadržati pozitivu kako bi ohrabrili trudnice i rodilje s kojima radimo i koje su u još većem strahu od nas. Znamo da im teško pada što neće moći imati svoju osobu od povjerenja na porodu te zato moramo uložiti dodatne napore i trud da im nadomjestimo tu podršku.“

Osim što se brinu zbog nemogućnosti pratnje na porodu, trudnicama trenutno stvara stres odlazak na redovne kontrole u bolnicu. Na ulazu u bolnicu moraju proći trijažu, obavezno je mjerenje temperature i tek nakon toga idu na odjel kako bi obavile pregled. Trudnice koje prvi puta dolaze na pregled ne očekuju takvu proceduru i nisu pripremljene na nju, zbog čega Marijana i njezine kolegice primalje prije pregleda prvo popričaju s njima i daju im malo ohrabrenja, objašnjavajući im kako su sve te mjere nužne za njihovu sigurnost.

Zbog zabrane održavanja javnih skupova trenutno se ne održavaju niti uobičajeni tečajevi i edukacije za trudnice. U ožujku se trebao održati takav tečaj u Vukovaru, ali je otkazan, pa trudnice pokušavaju telefonski saznati informacije koje ih zanimaju. „Najviše ih zapravo zanima što ponijeti u bolnicu i za koliko dana jer ne znaju kako to sada funkcionira. Savjetujemo im da ponesu više stvari nego što je uobičajeno, otprilike za tjedan dana jer je otežano kretanje između gradova. Bolje da imaju sve sa sobom nego da trebaju smišljati kako će im se dostaviti potrebne stvari“, kaže Marijana.

Vukovarsko rodilište jedno je od manjih rodilišta, što primaljama otvara mogućnost individualnog pristupa svakoj ženi, a žene to prepoznaju i zato dolaze roditi u vukovarsko rodilište čak i iz drugih gradova. Marijana ističe kako je prednost njihovog rodilišta što se svi ponašaju obiteljski, počevši od međusobnog odnosa među djelatnicama, a onda takav odnos imaju i prema ženama. „Uvijek stavljamo na prvo mjesto žene i njihove potrebe, to je apsolutni imperativ. Ovo nije posao koji se može obavljati polovično, u ovaj posao se treba dati apsolutno i posvetiti cijeloga sebe. To su primalje, to je primaljstvo. Zato to nije samo posao, već poziv.“, objašnjava Marijana zašto obožava svoj posao.

Iako Marijana kaže kako nije mogla niti naslutiti da će Međunarodnu godinu primalja i medicinskih sestara obilježavati na ovaj način, ponosna je jer je javnost prepoznala ulogu primalja. Bez kampanja, ikakvih reklama i marketinga, bilo je dovoljno da se u medijima pojave fotografije požrtvovanih primalja koje su skrbile o ženama i novorođenčadi na ulici ispred bolnica nakon razornog potresa u Zagrebu kako bi svi prepoznali da su primalje junakinje koje zaslužuju ogromnu zahvalnost jer one „uvijek razmišljaju o ženama kojima moraju pomoći uvijek, bez obzira na sve“, kako kaže Marijana.

Marijana se ne prepušta strahu niti u najizazovnijem periodu rada za nju. Bitno joj je da je sve posložila u glavi kako bi što bolje funkcionirala, a olakšava joj i to što je sve organizirano na njezinom radnom mjestu u rodilištu. „Kada se zna procedura i koji su postupci potrebni, onda se gubi strah, a koncentriramo se samo na to kako da što bolje napravimo svoj posao. Znam da je trudnicama sve ovo stresno, ali želim im samo reći da će tih nekoliko dana u rodilištu brzo proći, a njihova sreća s djetetom trajat će cijeli život. Neka im to da snagu.“, poručuje primalja Marijana.

 

#upoznajprimalje #godinaprimalja2020 #Midwives2020