Očitovanje Hrvatske komore primalja na tekst objavljen u Večernjem listu 03.08.2013.

By 3. kolovoza 2013.Iz medija

Očitovanje Hrvatske komore primalja na tekst objavljen u Večernjem listu 03.08.2013.
BABICI OTKAZ – Jaga Stojak odbila asistirati pri pobačaju u kninskoj bolnici
Hrvatska komora primalja zaprimila je upit novinarke Večernjeg lista dana 02. kolovoza 2013. u 13.40 sati o pitanju priziva savjesti kojim je tražila odgovor o istom, u roku od dva sata ili ranije. Pritom nije spomenula da se radi o konkretnom slučaju primalje J. Stojak, kao niti da je navedena primalja dobila otkaz. Komora primalja je upozorila novinarku da se radi o kompleksnoj temi na koju se ne može poslati odgovor u tako kratkom roku.
U zadanom kratkom roku, Komora je ipak upoznala novinarku sa činjeničnim stanjem, a to je da Zakon o primaljstvu ne predviđa institut priziva savjesti; i da je Komora tražila uvođenje ovog instituta u više navrata od strane nadležnog ministarstva.
Odgovor Hrvatske komore primalja je na naše iznenađenje zanemaren u ovom članku, iako se radilo o činjeničnom navodu nadležne strukovne organizacije i nedostatak iste bitno utječe na shvaćanje položaja primalja u hrvatskom društvu. Nedostatak ovih činjenica utječe i na razumijevanje konkretnog slučaja J. Stojak na koji se odnosi tekst.
Bez obzira na sve gore navedeno, Hrvatska komora primalja će nastaviti sa svojim nastojanjima za točnim i potpunim izvještavanjem primaljske i šire javnosti o primaljskim problemima, kao i rješavanju istih.