Stupili na snagu novi pravilnici

By 4. kolovoza 2011.Iz medija

Ministar Milinović: Gradonačelnik Vinković koči otvaranje rodilišta u Đakovu
U sinjskom rodilištu prva je zaplakala alkarska nevista, uskoro otvaranje rodilišta u Makarskoj i Imotskom
U prošli tjedan otvorenom sinjskom rodilištu prva je zaplakala mala Matea Arbanas iz Brnaza. Nije alkarić, ali je zato alkarska nevista, kažu Sinjani, zadovoljni što je premijerka Jadranka Kosor održala obećanje koje ima je dala prije godinu dana kad je poručila da će se alkarići ponovo rađati u Sinju, i to najkasnije do održavanja Alke. Stupanjem na snagu novoga pravilnika o izvanbolničkim rodilištima, što ga je početkom lipnja potpisao ministar zdravstva Darko Milinović, sada se traže minimalni standardi za obavljanje poroda, ali samo pod uvjetom da su žene imale urednu trudnoću te da su uklonjene sve sumnje u moguće komplikacije.
Uz to, žene će morati potpisati i suglasnost da su spremne rađati u takvim uvjetima, što je daleko bolje i sigurnije od rađanja u automobilu na putu do splitske bolnice ili u Hitnoj pomoći. Povjerenstvo Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi obišlo je prošli tjedan i preostala zatvorena rodilišta, a prema riječima ministra Milinovića, ako osiguraju ugovornoga ginekologa i pedijatra, nema razloga da se i ona ne otvore.
Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić u ponedjeljak je na svečanoj sjednici imotskoga Gradskog vijeća u povodu Dana grada najavio skori povratak rodilišta i u Imotski.
Na prozivke da otvara rodilišta, koja još nisu uklonila nedostatke zbog kojih ih je prije godinu dana zatvorio, Milinović kaže da se iznad dobrih želja ispriječila zakonska regulativa.
»Da ste vi ministar zdravstva i da vam Županija zatraži inspekcijski nadzor, recimo, sinjskog rodilišta, kako biste postupili? Po tadašnjoj zakonskoj regulativi rodilišta su morala imati po tri ginekologa, anesteziologa i pedijatra, plus opremljenu operacijska dvoranu. Dakle, sve ono što ona nisu imala. Zar sam trebao kršiti zakon«, kazao je Milinović, dodajući da gradonačelnik Đakova Zoran Vinković jedini koji je pokušao ispolitizirati priču sa zatvaranjem rodilišta.
Kad je rodilište zatvoreno, gradonačelnik Vinković hodao je naokolo odjeven u majicu s natpisom »Ja želim biti rođen u đakovačkom rodilištu«, da bi sada, kad se stvari napokon raspetljavaju, bio glavna kočnica njegovu ponovnom otvaranju, podsjetio je Milinović, naglasivši da je Vinkovićeva maska pala i da je »car napokon ostao gol«.
Izmjenom pravilnika o izvanbolničkim rodilištima i minimaliziranjem uvjeta za njihov rad, Đakovo je dobilo prigodu da se njegovi stanovnici ponovo rađaju u svom gradu. Po Milinovićevim riječima, čini se da je Vinković odbacio pruženu priliku. Kao gradonačelnik morao je podnijeti službeni zahtjev za ponovno otvaranje rodilišta, što do danas nije učinio. »Toliko o njegovoj brizi za Đakovo i tamošnje rodilište«, ustvrdio je ministar zdravstva, kojeg je vijest o prvoj bebi, rođenoj u gradu alkara, zatekla u splitskoj bolnici.
I rodilišta u Supetru na Braču, Otočcu i Korenici, koja su također zatvorena zbog neispunjavanja uvjeta propisanih starim pravilnikom, imaju šansu za ponovno otvaranje. Osim udovoljavanja novim, znatno blažim uvjetima za rad, izvanbolička se rodilišta ne mogu otvoriti ako to službeno ne zatraži jedinica lokalne uprave i samouprave, što nije bio slučaj kad je u pitanju Đakovo i njegov gradonačelnik.
Vinković: Vladi smo poslali oko 20 zahtjeva
»Novi pravilnik o izvanbolničkim rodilištima, koji je donio ministar Milinović, jedan je od najvećih skandala u hrvatskom zdravstvu koje se time vratilo u 19. stoljeće. Pa gdje to ima da se od žena traži pismena suglasnost za obavljanje poroda, koja su i zatvorena zbog nedostatka osnovnih i profesionalnih uvjeta za rađanje«, izjavio je za Vjesnik gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, za kojeg je ministar Milinović rekao da je najveća kočnica ponovnom otvaranju tamošnjeg rodilišta. Vinković kaže kako ministar vrlo dobro zna da se rodilište ne može otvoriti, a da se prethodno nije riješilo pitanje medicinske opreme te model financiranja stručnog kadra. Podsjeća i da je Ministarstvo zdravstva bilo raspisalo, a potom i poništilo natječaje za opremanje rodilišta u Sinju, Imotskom i Makarskoj, pri čemu je iz cijele priče isključilo ono u Đakovu. Sada su donijeli novi pravilnik koji će zgroziti svaku ženu jer joj unaprijed sugerira postojanje realne mogućnosti da porod krene po zlu, kazao je.
»Ja stvarno ne znam o čemu Milinović govori! Rodilišta su dio zdravstvenog sustava na čijem čelu nije gradonačelnik Đakova, nego ministar Milinović, koji odgovornost za svoju nesposobnost želi prebaciti na tuđa pleća. Osim toga, poslali smo dvadesetak dopisa i zahtjeva za otvaranje rodilišta, ne samo ministarstvu, nego i Vladi. Nitko nam nikad nije odgovorio«, ističe Vinković. Neshvatljivo mu je da Milinović, osim što »laže i odgovornost prebacuje na druge«, ne može pronaći deset milijuna kuna za rodilište kojem je baš njegovo ministarstvo, i to tri mjeseca prije zatvaranja, dodijelilo titulu »Rodilište – prijatelj djece«.
Izvor: Portal Vjesnik.hr – objavljeno 01.08.2011.http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=8619DFFC-E54C-4931-9D77-14B71394112A