Kliknite i Provjerite stanje bodova:

PROVJERA STANJA BODOVA

Newsletter

Upišite se na mailing listu i putem e-maila primajte obavijesti.

Pratite nas na Facebooku

10-godisnjica

Od danas na svim kioscima možete kupiti prvu primaljsku knjigu za žene

Priručnik Hrvatske komore primalja za trudnice, rodilje i njihove obitelji

U priručniku hrvatske primalje daju savjete trudnicama, budućim majkama i ženama koje planiraju trudnoću, kao i rodiljama i babinjačama. Knjiga je koncipirana za buduće majke i njihove obitelji i bavi se modernim temama bez kompliciranja s medicinskom terminologijom. Iako su primaljske knjige vrlo česta praksa u svijetu; ovo je prva takva knjiga u regiji.

U Zagrebu, 26. veljače 2014. - Hrvatska komora primalja danas je predstavila svoj Priručnik, namijenjen trudnicama, budućim majkama, ženama koje planiraju trudnoću, rodiljama i babinjačama, kao i njihovim obiteljima. U Priručniku, prvoj domaćoj knjizi koju su hrvatske primalje pisale za žene, pružaju se odgovori na brojna pitanja i daju savjeti. Iako su primaljske knjige vrlo česta praksa u svijetu; ovo je prva takva knjiga u regiji.

„Cilj nam je bio pomoći ženama i njihovim obiteljima da trudnoću i porod dožive kao pozitivno, prekrasno iskustvo“, rekla je gđa. Barbara Finderle, Predsjednica Hrvatske komore primalja i ujedno urednica ovog izdanja, dodavši kako, nažalost, prečesto od žena oko nas čujemo kako žele što prije zaboraviti porod ili slušamo o lošim iskustvima u trudnoći.

Primalje štite prirodnost u trudnoći, porodu i babinju te promoviraju dojenje. Obraćajući se čitateljicama, primalje u knjizi ističu: „mi znamo da vas razdoblje trudnoće i poroda mogu osnažiti kao ženu i majku, pružiti vam samopouzdanje i učvrstiti obiteljske veze. Informirani, i vi možete biti aktivni sudionik u tom razdoblju, razumjeti što se dešava, koje su mogućnosti i alternative i donositi odluke za sebe i svoje dijete te dobiti ono što želite“.

Trudnoća se s pravom naziva drugim stanjem. Svaka je žena proživljava na svoj način i nitko ne može unaprijed znati kako će se ponašati ili osjećati tijekom tih devet mjeseci. No, korisno je pročitati savjete koji mogu olakšati da se što ljepše i mirnije dočeka novi član obitelji. Ovaj priručnik stoga pruža niz savjeta iz područja prehrane, tjelovježbe, seksualnosti, testiranja, mogućih problema prije, tijekom i nakon samog poroda, zatim savjete o dojenju, djetetu i mnoge druge.

U Hrvatskoj komori primalja ističu kako je Priručnik nastao suradnjom i dijeljenjem iskustava brojnih primalja i rodilja, koje su ih sada otvoreno podijelile sa širom javnošću, ali i u konzultacijama sa domaćim i inozemnim stručnjacima.

###

Hrvatska komora primalja okuplja oko 2.400 članica iz cijele Republike Hrvatske i u svom radu zalaže se za neovisno primaljstvo te zaštitu prava i interesa primalja, promicanje identiteta i dostojanstva struke te razvijanje primaljstva kroz unaprjeđenje obrazovanja i zakonodavstva. Hrvatska komora primalja je strukovno, samostalno tijelo s javnim ovlastima; član smo UNICEF-ovog savjeta, svih eminentnih svjetskih primaljskih organizacija i u Hrvatskoj se brinemo za kvalitetu obrazovanja primalja, unaprjeđenje ljudskih prava majki i djece edukaciju i stručni nadzor rada u primaljstvu. Primalje su sve prisutnije na medijskoj sceni kao promotorice zdrave trudnoće i prirodnog. Prema stavu Svjetske zdravstvene organizacije; zdravlje i majke i djeteta; u fizičkom i psihičkom segmentu, značajno je bolje nakon provođenja primaljske skrbi u post porođajnom procesu.

Osoba za kontakt: Hrvoje Perinić, tajnik 
Tel: 01/5494-688 ili  Email: komora@komora-primalja.hr   www.komora-primalja.hr

Knjiga se može kupiti na kioscima Tiska


 

Priopcenje (pdf, 81.18 KB)
Plakat (pdf, 1.48 MB)