Kliknite i Provjerite stanje bodova:

PROVJERA STANJA BODOVA

Newsletter

Upišite se na mailing listu i putem e-maila primajte obavijesti.

Pratite nas na Facebooku

Arhiva novosti

Glasovita svjetska primalja u Varaždinu

Ima li negdje mjesto na kojem se budućim majkama pristupa s ljubavlju i poštovanjem i gdje ih se ohrabruje žele li prirodni porođaj, gdje se provodi holistička primaljska skrb koja osim fizičkog uključuje emocionalni, duhovni, seksualni i kulturološki aspekt svake pojedine žene?

Da, takvo je mjesto Farma, porodni centar u SAD-u koji je osnovala i vodi ga jedna od najpoznatijih primalja, Ina May Gaskin, koja je, na poziv Udruge Roda, gostovala u Zagrebu 20. i 21 travnja.

U nedjelju, 22.travnja 2012. Ina May je na poziv Hrvatske udruge primalja podružnice Varaždin došla u Varaždin, kako bi svoje veliko iskustvo podijelila s primaljama i ženama naše Županije i kako bi govorila o prirodnim porođajima i vještinama primalja koje su već gotovo zaboravljene.

Zadnjih je desetljeća medikalizacija porođaja učinila fiziološki porođaj gotovo nemogućim, a primalje i primaljske vještine  stavila u zapećak. Predavaonica varaždinske Opće bolnice te se je nedjelje napunila primaljama, sestrama, liječnicima i ženama iz naše i susjednih županija, koji su došli poslušati ovu izuzetnu ženu.

Ina May u ime svih žena svijeta traži pozitivne promjene u pristupu rađanju. Trudnoća i porođaj su važni događaji u životu svake obitelji, a svaka majka ima pravo osjećati se sigurno i zadovoljno. Svaka majka ima pravo na jedinstven, prekrasan prirodni porođaj, koji svjedoči o njenoj snazi i moći žene majke.

Za filozofiju primaljstva značajno je da  trudnoću, porođaj i poslijeporođajno razdoblje shvaća kao fiziološko razdoblje u životu žene, u  kojem žene trebaju više pažnje, prije svega u obliku potpore, a manje u smislu liječenja. Primaljska potpora ženi u trudnoći, porođaju i poslijeporođajnom razdoblju trebala bi biti jednako informativna kao i fizička i psihička, ukratko, označava ju topla, pažljiva briga za ženu koja postaje majka.

Ina May je svim primaljama uzor u praćenju žena u trudnoći, u porođaju i poslije porođaja, a svim ženama nadahnuće kod donošenja odluka o postupcima i zahvatima u vrijeme očekivanja djeteta.Zato je njen posjet Hrvatskoj toliko značajan za naše primaljstvo i uvjete rađanja u našim rodilištima, a posjetom Varaždinu je na neki način zaokruženo, s jedne stane davanje, a s druge upijanje primaljskog znanja i autentičnih primaljskih vještina.

Erika Spirić, viša primalja

Glasovita svjetska primalja u VaraždinuGlasovita svjetska primalja u VaraždinuGlasovita svjetska primalja u VaraždinuGlasovita svjetska primalja u VaraždinuGlasovita svjetska primalja u VaraždinuGlasovita svjetska primalja u VaraždinuGlasovita svjetska primalja u VaraždinuGlasovita svjetska primalja u VaraždinuGlasovita svjetska primalja u VaraždinuGlasovita svjetska primalja u VaraždinuGlasovita svjetska primalja u Varaždinu

Zanimljivosti